Ptuj Guide

30 minutni sprehod skozi mesto

Imate na voljo zelo malo časa? Nekaj predlogov, kaj si ogledati v 30. minutah. Predlagana pot se začne pri Minoritskem samostanu ob reki Dravi in vas popelje skozi osrčje mesta Ptuj, do srednjeveškega glavnega trga.

 

1. Minoritski samostan

Na Minoritskem trgu, ki se odpira proti Dravi stoji Minoritski samostan, ki še danes deluje.  Na trgu stoji Marijin steber, ki ga je v 17. stoletju dal postaviti grof Sauer  v spomin na bitko pri Monoštru (1664). Minoritski samostan je bil ustanovljen v 13. stoletju, cerkev s. Petra in Pavla pa je bila med drugo svetovno vojno bombardirana in skoraj povsem porušena. Po vojni je na tem mestu zraslo takrat moderno poštno poslopje, ki pa so ga v 90. letih podrli in leta 2002 zgradili in rekonstruirali cerkev na novo. Desno od Minoritskega samostana na Krempljevi ulici stoji Spodnji svobodni dvor.

 

2. Spodnji svobodni  dvor

Spodnji svobodni dvor v katerem danes domujeta Okrožno in Okrajno sodišče na Ptuju, se omenja že v 14. stoletju in je nekdaj tvoril enega od elementov v obrambnem sistemu Ptuja v 16. stoletju. Po Krempljevi ulici nadaljujte proti Metnemu trgu.

 

 

 3. Fürstova hiša

Fürstova hiša je ena izmed hiš na Ptuju z najlepšo neobaročno fasado. Zgrajena je bila v 19. stoletju, v njej pa je do druge svetovne vojne prebivala družina Füerst, ki se je ukvarjala z vinogradništvom in trgovanjem z vinom. V času druge svetovne vojne so se morali izseliti, družina pa danes živi v Avstriji. V denacionalizacijskih postopkih so dobili nazaj hišo in vinograde v Jeruzalemu, ki so jih znova začeli negovati in pridelovati vino. Samo hiša je danes družina namenila za prostore umetnikom in drugim ustvarjalcem.

 

4. Mestna hiša

Mestna hiša je bila zgrajena v letih 1906/1907 na temeljih poznogotske stavbe, načrte zanjo pa je pripravil graški arhitekt Maks Ferstl, ki je takrat zmagal na natečaju. Tako so njegove načrte uporabili in zgradili novo mestno hišo v neogotskem stilu. Pred njo je po drugi svetvni vojni bila bencinska črpalka, Loterija, ki pa je spodaj na desni strani pa je v mestni hiši domovala že celo pred tem. Na fasadi mestne hiše na levi strani ali na zastavi čisto desno vidite grb mesta Ptuj. Grb mesta Ptuj je rdeč Jurijev križ na srebrni podlagi, gre za križ sv. Jurija, ki pa je tudi  zaščitnik mesta Ptuj.

 

5. Florjanov spomenik

Florjanov spomenik so postavili v 17. stoletju kot priprošnjo za zaščito pred požari, saj je v 17. stoletju mesto doživelo dva velika požara v katerih sta zgoreli kar dve tretjini mesta. Sv. Florjan je poleg sv. Jurija eden od zaščitnikov mesta. Z Mestnega trga se usmerite navzgor po Murkovi ulici proti Slovenskemu trgu.

 

6. Slovenski trg

Slovenski trg je bil osrednji mestni trg v mestu v srednjem veku, kjer je delovala tudi tžnica. Tržnica je pravzaprav delovala tukaj še do začetka 20. stoletja, ko so zgradili novo nekoliko nižje v mestu.

 

 

7. Gledališče

Gledališče je bilo na tem mestu zgrajeno v 19. stoletju, med drugo svetovno vojno pa je njegova fasada bila uničena. Ponovno so jo restavrirali in obnovili leta 2003.

 

 

8. Mestni stolp

Mestni stolp je srednjeveškega izvora in je šele kasneje služil kot zvonik cerkve sv. Jurija. Bil je del obrambnega sistema v 16. stoletju. V podnožje stolpa so vzidani rimski nagrobniki in spomeniki, ki jih je dal v 19. stoletju vzidati Simon Povoden. Tako je nastal t.i. Povodnov muzej na prostem oz. »sub divo«, kar je prvi tovrstni muzej v Sloveniji.

 

 

9. Orfejev spomenik

Najzanimivejši spomenik, ki stoji na Slovenskem trgu ob mestnem stolpu, je Orfejev spomenik. Gre za rimski nagrobnik Marku Valeriusu Veru, županu takratne Poetovione, ki so ga v srednjem veku uporabljali kot pranger oziroma sramotilni steber. Spomenik je iz enega kosa marmorja, velikega 5 metrov, najverjetneje pa stoji na enakem mesto od postavitve, saj je na tem mestu v času rimske Poetovione bilo mestno pokopališče.

 

 

10. Cerkev sv. Jurija

Cerkev sv. Jurija je bila zgrajena v 12. stoletju, zgraditi jo je dal salzburški nadškof Konrad I., ki je dal postaviti romansko enoladijsko cerkev. Na tem mestu je najverjetneje že prej stala cerkev, domnevno starokrščanska bazilika v 4. stoletju n. št. V 17. stoletju je cerkev doživela barokizacijo. Žal je cerkev zaprta za obiskovalce, zaradi tatvin, ki so se zgodile v cerkvi, tako da je ogled omejen. Skozi rešetke boste na desni strani videli kip sv. Jurija iz 14. stoletja, zaščitnika mesta Ptuj. Ogled cerkve je možen le po dogovoru z župniščem.

 

 

11. Stari magistrat

Stara mestna hiša je bila zgrajena v renesančnem slogu v 16. stoletju. Temelji so najverjetneje še starejši, njena fasada pa je iz 18. stoletja.

 

 

12. Lutemberška hiša

Na levi strani stare mestne hiše stoji Ljutomerska hiša, kjer danes domujejo prostori Turistično informativnega centra Ptuj (TIC). Gre za zanimivo renesančno stavbo iz 16. stoletja, ki je bila zgrajena po primorskih oz. italijanskih vzorih, vidimo pa lahko lepo arkadno lopo, ki se je edina ohranila v mestu.

 

 

13. Prešernova ulica

Ta ulica je bila v srednjem veku glavna ulica, ulica na kateri se je trgovalo in kjer so bile pomembnejše trgovine. V srednjem veku, se je ta ulica imenovala Žitna ulica. Na koncu Prešernove ulice pridete na Slovenski trg.

 

Center map
Get Directions

 

34697514